Защо използвам светломер

24.07.2015


В тази публикация не искам да те убеждавам , че светломера( flash meter/ light meter) е необходимост или че без него не може да се справиш. Нямам намерение да споря с никой и не е необходимо! Всеки има право да снима както си иска, и както му е удобно. Много фотографи правят чудесни снимки и без флаш метър, но той е инструмент, който може да ти  спести много време!

Просто с няколко думи ще ти кажа, защо аз използвам светломер?

Когато разгледаш онлайн ще видиш, че повечето фотографи вярват, че не им е необходим флаш метър. Тяхната теза е, че в съвременните камери си има светломер и чрез хистограмата се ориентират коя е правилната експозиция. Така е и той работи перфектно, но.......... Сега ще ти кажа защо светломера е наистина от много голяма полза за фотографията. Научих много неща за него, благодарение на Frank Doorhof. Може да прегледате неговия сайт, както и канала му в You Tube.

Когато разговарям с фотографи, които си вадят хляба с фотография, често чувам, че те не използват Light Meter. Това е лудост! Глупаво е, защото губят много, много време за проба грешка.  При всяка промяна на или добавяне на осветление те правят няколко проби, докато нацелят правилните настройки. Със светломера е необходимо само едно измерване за секунда, за да имаш перфектна експозиция след всяка промяна на осветлението! Но много хора не ценят времето си! Доказано е!

Светломера ти дава много информация за светлината. Дава ти абсолютни стойности за светло или тъмно небе например. Дава ти точно и бързо перфектната експозиция всеки път и във всякаква ситуация. И най- важното, което много фотографи подценяват е последващата обработка на кадрите, което е невероятно бързо и лесно. Светломера ми показва, колко тъмно или колко светло е нещото, което снимам в абсолютни стойности, аз мога да измеря също съотношението в контраста (разликата между осветената и неосветената част) на даден обект. Хистограмата ти показва единствено колко наляво или колко надясно трябва да коригираш настройките, за да е "правилна" експозицията. Тя ще ти покаже графични стойности от 0,0,0 (бяло) до 255 ( черно), за да видиш дали губиш детайли в бялата или черната гама. Хистограмата не може да ти покаже дали това е правилната експозиция! В тъмни ситуации хистограмата не действа! В много светли ситуации, също не действа! Това няма как да се случи със светломера!

Когато снимаш на улицата или пейзажи ти заснемаш светлина. Тази светлина можеш да контролираш чрез блендата, скоростта на затвора или исото, чрез светломера, който е вътре в камерата. Как обаче да направя промени, когато използвам светкавици? В студио много трудно можеш да овладееш ситуацията, когато използваш повече от една светлина. Да кажем, че съм в студио и снимам модел с две светлини. Ще ми кажеш: имам светломер в камерата, но когато работиш в студио това е различно. Всяка камера има вграден светломер, който мери отразената светлина от обекта и я насочва към камерата. Той е калибриран да отчита винаги 18% сиво. Много е лесно да се изчисли. Ако ти имаш за цялата сцена 18% сиво- ти имаш и правилната експозиция. Поглеждайки във визьора настройваш скалата на нулата (------ 0 +++++) и си ок. Така се получава навънка, когато снимаш без допълнително осветление. 

Ако работиш в затворено пространство или навън и използваш светкавици- това е Импулс. Светкавицата е много бърза и ти се нуждаеш от нещо, което да измери светлината. Отразяващия метър на фотоапарата ти дава правилната настройка за  18% сиво. Ако премеря нещо черно, например черна риза с която е облечен модела и да кажем, че светломера на апарата ми показва стойност на блендата f/5,6 ( това е само пример). В готовата снимка черното ще изглежда сиво. Защо? Защото метъра във фотоапарата е настроен(калибриран) винаги да показва 18% сиво. Защото той не ми казва какъв цвят е обекта, а каква настройка да направя( бленда, исо, скорост) за да получа перфектната експозиция. Ако модела е с чисто бяла риза ще се случи същото. В готовия кадър бялата риза ще изглежда леко сива.

Един трик:

Ако мериш бяло( стена, риза, блуза и т.н) и измерването на фотоапарата ти показва f/22 например, ти снимай с f/11 (2 стопа по- отворен). Ако мериш нещо черно и за правилна експозиция апарата ти показва f/5,6, ти снимай с f/11( два стопа по- затворен). По този начин черното в готовата снимка наистина ще изглежда черно и бялото ще е бяло!

Когато снимаш модел искаш ли постоянно да използваш 18% сиво? Разбира се че Не! Защото моделите не са сиви! Това означава, че ти е необходимо нещо повече от експозиция. Един от начините е да използваш светломер, който мери Падащата светлината върху обекта( светломера във фотоапарата мери Отразената свелина). Това става много лесно, чрез купола( бялото топче) на Flash Meter. Аз лично използвам Seconic 758 DR и мисля, че това е най- прецизната марка, която се предлага на пазара. В тази публикация няма да обсъждам параметри на различните флаш метри, нито техните настройки. Има много информация онлайн, и когато си закупиш определен модел много бързо можеш да се запознаеш с настройките.

В следващата статия ще ти кажа как да прочиташ правилно стойностите на светломера и как да настроиш камерата си за да работят в синхрон. Ще обясня също и разликата между падащата и отразената светлина, както и къде да позиционираш точно светломера, когато измерваш. Това едно от най- важните неща!!!

Аз си мисля, че някои от  фотографите не използват светломер, защото не знаят как да го използват правилно. Но обещавам да обясня това в няколко много прости стъпки в следващите постове, като дам и примери за това.

Повечето хора са много чувствителни на темата "бизнес" и не искат да споделят , как те снимат или какви техники използват. Пазят си хляба, както се казва. Аз обаче, нямам тези притеснения: виж тук защо? Свържи се с мен от формата за Контакт за въпроси! Можеш да ме откриеш също и във Facebook.

Не се колебай да добавиш коментар по темата, или да я споделиш с приятели!

Споделяй даром това, което си получил даром!

Успех!СПОДЕЛЯНЕ


ДОБАВЯНЕ НА КОМЕНТАР

  • No Comments