Искане на разрешение, когато снимате хора на улицата.

22.03.2015


Wolker

В този пост ще ти разкрия ценни съвети и техники, как да поискаш разрешение от хората, които снимаш на улицата?       Ще си говорим така,  както бих говорил с мой приятел. Давам ти същите съвети, които ще получиш, ако излезем да снимаме заедно на улицата. Позволявам си да ти говоря на "ти" така, както разговарят приятели по между си.

Винаги ми е било любопитно, как ще реагира непознат човек, ако поискам разрешение да го снимам? Направих си експеримент: излязох и попитах доста хора, на различна възраст, дали имат нещо напротив да ги снимам. Знаеш ли какво се случи? Точно това, което НЕ очаквах: повечето от тях се съгласиха веднага.

Поискай разрешение!  

Въпреки че, когато снимаш на улицата не си задължен да питаш никой! Това разрешение обаче, ще ти помогне да преодолееш страха си от реакцията на хората. Знам го! И аз се чувствах така!

Защо ти казвам това? 

Когато поискаш разрешение за снимане и се убедиш, че повечето хора нямат нищо против това , придобиваш невероятна смелост. Веднага след това започваш да ги снимаш спокойно и без разрешение. В днешно време с цялата тази параноя в интернет за лична неприкосновеност на личния живот, хората просто се притесняват, че като му направиш снимка, по някакъв начин ще откраднеш самоличността му.

Всички съвети и трикове, които ще споделя сега с теб, са тествани от мен и работят в реална обстановка, гарантирано! Използвай ги умно при различните ситуации! Хората са различни, рецепта няма!

Усмивката!

Въпреки, че когато излезеш на улиците ще видиш, че много рядко някой се усмихва. Направи си експеримент, докато вървиш помахай на някой с ръка и му се усмихни искренно! Резултата ще е мигновен и той ще е: усмивка от човека срещу теб. Ако се усмихваш ти, ще забележеш, че повечето хора също се усмихват. Когато го правиш, хората те възприемат за безопасен и отворен към тях. Елиминираш подозрението и по този начин имат много по- голямо доверие към теб, като фотограф.

Благородната лъжа!

Понякога ще ти се налага да излъжеш благородно. Не се притеснявай, че го правиш! Често в реалния живот ни се налага да излъжем благородно по различни причини. Пример: Извинете ме, аз съм студент по фотография и една от нашите задачи за днес е да правим снимки на интересни хора. Бихте ли имали нещо на против да направя снимка с вас?

Бъди искрен!

Приближи се спокойно до човека и му кажи следното: Може да ви стори странно това, което ви казвам, но имате красива усмивка. Хората толкова рядко се усмихват. Имате ли нещо против да направя една снимка и да запечатам този момент(по-подходящо е когато искате да снимате жена)?

Изрази възхищение!

Ако видиш някой интересно облечен, изрази огромно възхищение: Wow никога не съм виждал някой да се облича толкова нестандартно, както сте го направили вие. Имате ли нещо против да направя снимка? Вашият стил на обличане наистина ме впечатли.

Придай си тежест!

Подходи по този начин: Аз снимам постоянно добре облечени хора, като вас по улиците в различни градове. Правя го професионално. Не е необходимо да гледате към мен! Лицето не е важно, за да се получи изключителен кадър. Имате ли нещо против да направя една снимка? Не е необходимо да му обясняваш, че ще направиш поне 5 последователни кадъра.

Направи комплимент!

Например, ако видиш мъж, който има интересна прическа,  бавно се приближи към него и с усмивка на лице му кажи: Имате уникална прическа. Разполагате ли с минутка, за да направим една снимка. Сигурен съм, че ще ви хареса. Повечето хора са поласкани от това и се радват на вниманието към тях.

Все още има хора, които не реагират добре на тази техника, но тя работи по-често, отколкото не успява.Мисля, че тези примери са достатъчни и вече знаеш, как да поискаш разрешение за снимане от непознати. За да работят всички тези трикове обаче, спазвай следните правила:

Винаги носи визитки в себе си!

Използвай ги,когато някой човек е много мнителен и се съмнява, какъв си и защо снимаш? Успокой го, подай му визитка и му кажи че си уличен фотограф. Предложи му да се свърже с теб, за да му изпратиш снимката на имейл или Facebook. По този начин той те възприема, като професионалист, а не като папарак на улицата.

Винаги обяснявай на човека, защо искаш да го снимаш!

Хората искат да знаят каква е причината да ги снимаш! Дали си харесал шапката им, усмивката им, стила им на обличане, или каквото и да е друго. Не пропускай да им обясниш, защото това е най- важното не само за тях, но и за теб, освен ако не искаш да получаваш постоянно откази. Хората трябва да са сигурни, че не правиш нищо лошо и нямаш никакви злонамерени мисли.

Искрено се надявам, че съм ти помогнал, да подобриш уменията си в уличната фотография. Следващия път, когато излезеш да снимаш използвай някои от тези трикове! Гарантирам ти, че ще останеш доволен от резултата!

Харесай моята Facebook страница , ако обичаш фотографията и имаш желание да подобряваш уменията си.

Повечето  фотографи са много чувствителни на темата "бизнес" и не искат да споделят с хората, как те снимат или какви техники използват. Пазят си хляба, както се казва. Аз обаче, нямам тези притеснения: виж тук защо?

Свържи се с мен от формата за Контакт за въпроси! Можеш да ме откриеш също и във Facebook

Не се колебай да добавиш коментар по темата, или да я споделиш с приятели!

Споделяй даром това, което си получил даром!

Успех!споделяне


добавяне на коментар

 • Georgi Krivoshiev

  on March 11, 2016

  Здравей Венелин,

  Не се отказвай, само за това, че един човек ти е отказал! Има хиляди хора на улицата всеки ден. Сигурен съм, че следващия музикант със сигурност ще бъде съгласен))) Ако и той ти откаже, има стотици хора, които няма да имат нищо напротив! И не забравяй да се усмихваш :-)

 • Venelin Velinov

  on March 11, 2016

  Абе лесно е когато вече си го преодолял... аз от няколко дни се разхождам и поне няколко човека ми грабнаха окото, но как да ги снимам като съм с 50мм 1.8г трябва да ги заговоря... Направих го с един уличен музикант. Първо говорехме около 10мин (стана ми наистина интересно) после го помолих да го снимам, ако няма нищо против, но той ми отказа. Въпреки, че ми отказа продължихме да си говориме още 20тина минути, защото ми беше мн интересен, но след 30мин разговори и той като се отпусна и не ми разреши, как някой само с две приказки да го навия...ужас, а мен това мо е страст. Не ми се снимат сгради и природа, а хора и то не какви а със специфични лица. Тези хора, които живеят на улицата.