Какви настройки и какъв фотоапарат използвам на улицата

15.03.2015


Olympus Pen E-P5


В тази публикация ще ти разкрия какви настройки и какъв фотоапарат използвам аз, когато снимам на улицата. Ще ти кажа всичко което съм научил, защото знам, че когато си купиш първата фото камера, започва голямото чудене.

Как да започна, какъв обектив да използвам, какви настройки са ми необходими, за да направя отлични снимки?

Много хора си мислят, че ако имат по- голям фотоапарат и колкото е по- голям обектива, ще направят по- добри снимки. Това не е така! Камерата е само инструмент и тя не може да замени очите ти, нито гледната ти точка!

Има фотографи, които постоянно следят за нови модели фотоапарати и когато излезнат, тичат към магазина, като си мислят, че ще подобрят фотографията си. Аз не мисля, че това е начина!Време е да ти разкрия, какъв фотоапарат използвам на улицата и каква е причината за това!

За стрийт фотография аз използвам Olympus Pen E-P5 и мога да кажа, че обичам този фотоапарат. Това е безогледален фотоапарат, но за спецификации не ми се говори. Има много информация в интернет и който се интересува може да се запознае с характеристиките.

Използвам светлочувствилен широкоъгълен обектив 17мм/ F/1.8. Той е еквивалент на 35мм обектив за фул фрейм камери. Това е най- използваемият обектив, който е в употреба 95% от времето, в което снимам на улицата. Винаги нося със себе си и 45мм/ F1.8, който е еквивалента на 85мм за фул фрейм фотоапарати. 85 милиметровия обектив е подходящ за портрети.  Препоръчвам ти да използваш твърди , вместо варио( zoom) обективи, защото големината на рамката(това което виждаш) през визьора, винаги е еднаква и ти ще знаеш, какво ще се получи преди и след като снимката е готова във всяка ситуация.

Какво е важно за фотоапарата?

За мен най- важното е големината и теглото на фотоапарата! Безогледалните фотоапарати са по- малки от DSLR камерите, но по нищо не отстъпват на огледалните камери, особено в стрийт фотографията. Просто те са събрани в по- малко тяло.

Защо не използвам DSLR (огледална) камера за улицата?

Защото тя е доста по- голяма , прави силно впечатление и хората около теб веднага забелязват, че ти си фотограф и започват да те избягват.  Фотоапарата, който използвам има подвижен дисплей, който ми дава предимство да снимам от всякакъв ъгъл без да гледам във визьора. Мога да сваля фотоапарата ниско до таза ми и да снимам без да забележи никой. Това е другото важно нещо, което препоръчвам(подвижен дисплей). 

Аз винаги използвам автофокус. Някой хора предпочитат ръчния фокус, но автофокуса е много бърз и помага в повечето ситуации. Не можеш да си позволиш да изпуснеш момента, само за да си по- прецизен. На улицата трябва да си много бърз! Безогледалните камери са много бързи. Мога да направя 9 кадъра в секунда в бърст режим, което ми помага, когато има бързо движещ се обект, да не изпусна момента и да получа поне една добра снимка от девет.Често използвам Бърст режима- много последователни снимки с едно натискане на бутона.

Следващия важен аспект е производителността!

Имам в предвид, как фотоапарат ти се справя с по- високото ISO?. Също така, колко светлочувствителен е обектива ти? Колкото по- светлочувствителен е, ти имаш предимство да снимаш на по- тъмни места с по- ниско ISO, съответно по- малко шум в готовите кадри. Както ти казах вече аз използвам обектив F/1.8. Както виждаш не обяснявам каква е разликата от другите обективи и не говоря за характеристики. Обяснявам ти като на приятел, какво използвам аз, когато снимам. Надявам се, че ако четеш този Блог, вече знаеш какво е светлочувствилен обектив, DSLR, F/1.8 и т.н.

Не на последно място остава цената!

Фотоапарата, който използвам аз е страхотен, но цената му е висока. Сравнявайки я с други фотоапарати излиза малко солено с един отличен обектив в комплект.Ако я сравня с една добра DSLR камера за която има огромен избор от обективи, тя е по- ниско ниво, но е незаменима за улицата. Тя прави всичко което би направил и с огледалният фотоапарат. Радвам се, че хората по улицата не ме забелязват и не ми обръщат внимание, заради дискретния и размер.

Не се безпокой! Избери фотоапарат спрямо своите възможности и не обръщай внимание, кой, какво използва и с каква техника разполага! Обръщам ти внимание още веднъж, че фотапарата не прави твоите снимки! Той е само инструмента, който ти помага да направиш снимка, чрез твоето виждане. Фото камерата е инструмент за работа, който върши работата- нищо повече! Важното е да е лека, да можеш да променя светкавично настройките, за да улавяш моменти във всякакви ситуации! Запомни, че има известни фотографи, като Ансел Адамс, които са правили най- добрите си снимки с най- обикновена камера.

Спецификации на оборудването, което използвам за стрийт фотография.

Характеристики на фотоапарата  OLYMPUS PEN E-P5 

Характеристики на широкоъгълен обектив M.ZUIKO DIGITAL 17mm 1:1.8

Характеристики на портретен обектив M.ZUIKO DIGITAL 45mm 1:1.8

Не се съобрзявай с това оборудване! Купи фотографска техника, спрямо възможностите си!


Нека ти разкрия и какви настройки използвам, докато снимам на улицата!

Какво толкова за настройките?

Искам да ти кажа, че една от най- добрите ми снимки е направена в P mode(програмен режим). Много "професионалисти" ще ти натрапят че, ако не снимаш в ръчен режим(М mode) не си професионалист. Мога да оспоря това на 100%. Много по- важна е креативноста и инстинкта да откриеш изключителен момент и да го заснемеш светкавично! В курсовете по фотография се обяснява на начинаещите как да преминат от автоматичен на ръчен режим, да преместят скалата 1,2, 3 стопа, да застопорят на нулата -------0+++++ за да направят перфектната експозиция. 

Тук е мястото да спомена един мой приятел и преподавател, който организира курс по фотография за начинаещи в Пловдив. Името му е Владимир Пеков. Той е лектор във фото школа "Космос". Подхода му е различен и се разграничава от стандартното обучение. Vladimir Pekov  се занимава със съвременна фотография, има 4 самостоятелни изложби. 

Продължаваме: Искам да ти кажа, че P mode(програмен режим) прави същото, което правиш ти, когато нагласиш настройките на нулата -------0++++ в ръчен режим. Много хора не знаят това и си мислят, че е по- "престижно" и професионално да снимат в М mode. Камерата има светломер, който изчислява настройките и автоматично наглася стойностите на Нула, за да се получи перфектната експозиция.

Разбира се в специални ситуации аз нагласям фотоапарата A mode(aperture mode), приоритет на блендата, когато искам да променя дълбочината на рязкост,  чрез промяна на блендата. Когато искам да покажа движение или да замразя движещ се обект, аз преминавам на S mode( преоритет на скороста на затвора), за да мога бързо да променям скороста на затвора.

Запомни! В 95% от случаите аз използвам P mode (програмен режим), защото всичко е автоматично. Коригирам компенсация на експозицията в случаите, които има много светлина или обратното,ако светлината е малко.Знам много добре как да се справям с ръчните настройки в Manual Mode, но за стрийт фотографията това е без значение! На улицата ситуациите никога не те чакат и не се повтарят, за това трябва да си много бърз!

Динамиката на улицита няма нищо общо със сватба, когато булката е търпелива и стои неподвижно, докато направиш великият кадър на живота и! Ако разговаряш със сватбен фотограф той може и да не знае, че има P mode на фотоапарата му. :-)

Аз виждам нещо интересно на улицата, обръщам се бързо и натискам бутона. Втори дубъл на ситуацията Няма!!!Предварително съм дефинирал какво точно искам: белият баланс, ISO, бленда, скорост на затвора, автофокус и просто натискам бутона.Понякога имаш по- малко от секунда, за да стреляш!

Как да мисля за всички тези неща?

За щастие съвременните фотоапарати ни помагат изключително много и мислят вместо нас. Настрой апарата на auto ISO, ако имаш тази настройка в диапазон от 200 до 6400 и камерата автоматично избира стойността. Предпочитам скоростта на затвора да ми е настроена 1/125 sec. с моят 17mm. lens(обектив) . White balance( баланса на бялото) ми е настроен на Авто. Компзицията е много важна, така че това е още една причина да не използваш Ръчен режим. Разбира се в специални ситуации, когато е много мрачно или прекалено светло и имам достатъчно време, аз използвам ръчен режим, но това е в много редки случаи.

Това е моето лично мнение и ти можеш да снимаш както ти харесва! Аз само искам да ти кажа, как аз го правя и как спестявам време, като снимам в Програмен режим( P mode).


Сигурно ти е любопитно какво има в чантата ми, когато снимам на улицата?

Винаги ми е било интересно, когато видя хора с огромни раници и фотографско оборудване, като за едноседмично пътуване до Дубай. Не забравяй, че говорим за улична фотография!

Аз излизам с много компактна чанта, която побира само най- необходимите неща. Нося само един безогледален фотоапаратс ретро дизайн   OLYMPUS PEN E-P5 с висококачествен широкоъгълен обектив M.ZUIKO DIGITAL 17mm 1:1.8 Капачката на обектива винаги ми е свалена, по този начин мога да реагирам светкавично, ако видя нещо интересно. Нося втори обектив M.ZUIKO DIGITAL 45mm 1:1.8, за зашеметяващи  портрети с дефокус на фона.

Професионалистите, които специализират в уличната фотография носят със  себе си два фотоапарата, за да не сменят обективи в движение. Но аз снимам за удоволствие, така че не ми е необходимо второ тяло. Хубаво е да си избереш тема за снимане. Например днес ще снимам предимно, лица, или архитектура и т.н, за да знаеш кой обектив ти е приоритетен.

Аз имам винаги визитки в мен, кърпичка за почистване на обективите. Разбира се, аз нося химикал с мен, както и листчета за писане, може да се наложи. Нося поне две карти с памет по 32GB, и резервна батерия.

Това е всичко!

Разкрих ти всичко, което съм учил в продължение на месеци! Надявам, че съм ти помогнал, да подобриш уменията си в уличната фотография. Следващия път, когато излезеш да снимаш използвай тези съвети! Гарантирам ти, че ще останеш доволен от резултата!

Харесай моята Facebook страница , ако обичаш фотографията и имаш желание да подобряваш уменията си.

Повечето фотографи са много чувствителни на темата "бизнес" и не искат да споделят с хората, как те снимат или какви техники използват. Пазят си хляба, както се казва. Аз обаче, нямам тези притеснения: виж тук защо? Свържи се с мен от формата за Контакт за въпроси! Можеш да ме откриеш също и във Facebook.

Не се колебай да добавиш коментар по темата, или да я споделиш с приятели!

Споделяй даром това, което си получил даром!

Успех!
споделяне


добавяне на коментар

  • No Comments