Преодолейте страха си, когато снимате непознати хора на улицата!

11.03.2015Портрет

И така, защо реших да пиша по  тази тема?

Предпочитам да си говорим на "ти", защото с приятелите си говоря така. По същия начин, както си говоря с теб, бих посъветвал и приятел, без да използвам заучени фрази.

Един от най- големите страхове на фотографите е да снимат непознати хора на улицата, без тяхното разрешение. Това беше и моят голям страх.Попадъл съм в различни неприятни ситуации, но искам да те успокоя, че има много лесни решения по този казус. В повечето случаи вече нямам никакви проблеми с хората които снимам на улицата. Ще ти дам няколко прости примера, как аз го преодолях и как се справям в момента с тези   ситуации.

Тази снимка направих от около 60/70 см. срещу лицето на човека. Той дори не можа да реагира. Не успя да разбере реално какво се случи. Но разбира се от огромно значение е как го правиш. Приближих се до него и поседях 2/3 мин, докато зяпах наоколо. След малко го погледнах, усмихнах се и стрелях. Ако използваш  подъл подход, хората се вбесяват, но ако си открит и с усмивка на уста снимките се получават. Когато започнах да снимам на улицата това беше най- големият ми страх. Сърцето ми туптеше бързо от напрежението. Но сега не ми пука, дори когато снимам от много близо обекта.

Прочетох доста материали в интернет, изгледах и много онлайн видео курсове. Информацията е необятна всеки дава съвети, но отнема много ценно време. Всички статии са разхвърляни и трябва да систематизираш информацията. В крайна сметка установих, че нещата се свеждат до няколко прости правила.

Точно затова реших да ти дам кратки съвети, как да снимаш непознати без да се страхуваш от последствията.


Научи лесно това, което на мен ми отне месеци!

Искам да съм честен с теб! Няма никакво значение колко много четеш и се ровиш в нета.Няма никакво значение колко много си слушал как другите го правят. Докато не излезеш на бойното поле(улицата) нищо няма да се случи. Затова ти предлагам при първа възможност  да снимаш яко. Няма как да се научиш да караш ски, само защото някой ти е казал как той се спуска. Така, че излез на улицата и снимай!

Първо: Определи от какво точно те е страх! Разбери коя е причината да се  притесняваш, да снимаш непознати. Запиши си на лист хартия поне пет ситуации, които са в главата ти.

Ето, какво си мислих Аз, и как реагирам сега в различни ситуации!

Страх ме е, че човека ще се развика срещу мен и ще ме наругае.

Добре! Но дори това да се случи не мисли изобщо за последствията. Разбира се, че може да се чувстваш виновен, но в крайна сметка няма да ти навредят няколко крясъка. Цял живот някой ще вика, мислейки си, че е прав . От удар може да те заболи, но от някакво викане- НЕ. Следвай поговорката: Кучетата си лаят, керванът си върви. Както казва майка ми: И това ще мине.

Страх ме е, че ще ме гледа злобно или странно.

Добре! И какво от това? Всъщност пука ли ти какво мисли другият, когато ти си излезнал добронамерено да направиш няколко страхотни кадъра. Преодоляваш го и продължаваш напред. В крайна сметка само след минута си забравил, защото вече си видял нещо много по- интересно. Всеки има право да гледа както си иска.

Страх ме е, че ако попадна на някой по-луд, може да се стигне до бой.

Искам да ти кажа, че не съм чувал до сега, някой фотограф да е пребит от бой, освен в Афганистан или при по- екстремни ситуации. Надявам се, че няма да отразяваш събитията в близкия изток. Чувал съм за спречквания, но нищо сериозно до сега. Понякога хората изглеждат по опасни, отколкото в действителност са. Не забравяй, че усмивката владее света.

Страх ме е, че може да ми вземе фотоапарата и да го строши.

За този случай ще ти кажа един трик, който работи в 100% от случаите, поне до сега :-) Веднага успокой човека и му предложи да изтриеш снимката пред него. Той на момента се успокоява и не гледа на теб, като заплаха. Имай на в предвид, че хората не са толкова агресивни, колкото си мислиш и тази ситуация може никога да не ти се случи.

Страх ме е, че хората около мен ще ме гледат странно и с насмешка.

Тук рецептата е Усмивката. Когато забележиш, че те гледат странно, погледни ги и в отговор се усмихни. Това премахва страха на хората и те се успокояват. Това е много силно оръжие. Не е нужно да правиш нищо друго.

Страх ме е когато съм в чужбина, да не извикат полиция. Не си знам правата.

В зависимост в коя страна ще пътуваш е добре да проучиш законите. Разпечатай си правата и ги носи постоянно с теб. Например в Америка е абсолютно законно да снимаш на улицита. 

Искам да завърша и да ти кажа, че повечето ти страхове не са действителни! За това си ги избий от главата и не мисли за тях! Помисли си наистина ли тези страхове са реалистични или само аз си мисля, че ще стане така?

Просто излез на улицата и снимай, снимай!

Намери ме във Facebook, само ако обичаш фотографията, и имаш желание да подобряваш уменията си.

Всичко, което пиша тук е тествано от мен и работи. Повечето  фотографи са много чувствителни на темата "бизнес" и не искат да споделят с хората, как те снимат или какви техники използват. Пазят си хляба, както се казва.

Аз нямам тези притеснения, виж тук, защото това не е основния ми бизнес и не изкарвам прехраната си с фотография.

Ако имаш въпроси, свържи се с мен от формата за "Контакт". Можеш да ме откриеш също и във Facebook.

Не се колебай да добавиш коментар по темата, или да я споделиш с приятели!

Споделяй даром това, което си получил даром!

Успех!споделяне


добавяне на коментар

 • Georgi Krivoshiev

  on March 11, 2016

  Здравей Венелин,

  Не се отказвай, само за това, че един човек ти е отказал! Има хиляди хора на улицата всеки ден. Сигурен съм, че следващия музикант със сигурност ще бъде съгласен))) Ако и той ти откаже, има стотици хора, които няма да имат нищо напротив! И не забравяй да се усмихваш :-)

 • Venelin Velinov

  on March 11, 2016

  Абе лесно е когато вече си го преодолял... аз от няколко дни се разхождам и поне няколко човека ми грабнаха окото, но как да ги снимам като съм с 50мм 1.8г трябва да ги заговоря... Направих го с един уличен музикант. Първо говорехме около 10мин (стана ми наистина интересно) после го помолих да го снимам, ако няма нищо против, но той ми отказа. Въпреки, че ми отказа продължихме да си говориме още 20тина минути, защото ми беше мн интересен, но след 30мин разговори и той като се отпусна и не ми разреши, как някой само с две приказки да го навия...ужас, а мен това мо е страст. Не ми се снимат сгради и природа, а хора и то не какви а със специфични лица. Тези хора, които живеят на улицата.